Samhain – den opprinnelige feiringen av nåtidens Halloween

Gresskardekorasjoner er vanlig under Samhain/ Halloween

I dette blogginnlegget skal du få vite:

 • Hva og når Samhain er.
 • Hva dette betyr og hva som feires.
 • Hva fokuset er.
 • Hva du kan gjøre for å feire Samhain.

Hva er Samhain og hva betyr det?

Samhain (uttales Sow-in), er feiringen av det Kelitske nyåret og har sitt opphav i Irland. Ordets etymologi kommer fra at «summers end», man feirer altså at sommeren er slutt og at vinteren er i anmarsj.

I det paganistiske årshjulet (bilde over) ser vi at at Samhain alltid faller på 31. oktober og skjer alltid under stjernetegnet Skorpionen. Dette er en en eldgammel paganistisk tradisjon som har blitt feiret i over 6000 år i følge heksen Silver Raven Wolf som er forfatter av en rekke wicca bøker. Blant annet The ultimate Book of Shadows for the new generation, Solitary Witch.

Samhain faller alltid på samme dag som Halloween. Halloween er på mange måter det samme som Samhain, men det er en mer kristnet versjon hvor man hedrer alle martyrer og hellige mennesker (All hallows eve/ allehelgensdag). Opphavet og grunntanken er det samme.

Hva er fokuset under denne høytiden?

Under denne eldgamle, spennende tradisjonen hedrer man blant annet de døde. Det sies at på denne magiske tiden så er «sløret» mellom vår verden og de dødes ekstra tynt. Derfor er det ekstra lett å komme i kontakt med kjente og kjære hvis man skulle ønske det.

«Dette er kvelden (31. oktober) da de dødes ånder får lov til å boltre seg før vinteren setter inn (…)» (Utdrag fra Hva dagene vet av Sverre Østen). Oktober sin siste natt er en magisk natt hvor masse vesener , ånder og energier er ute og koser seg.

Derfor har det også blitt en tradisjon å feire dette ved å kle seg ut som «levende døde». Barna kler seg ut som skjeletter, hekser, zombier og masse annet moro (trenger ikke å ha døden som tema). Motivet er å skremme og tradisjonen «knask eller knep» kommer fra å hedre de døde, ellers så skjer det noe «knep» me deg og familien din.

«Knask eller knep» har blitt en kjent og kjær tradisjon under Halloween/Samhain, også i Norge.

Samahain, De Dødes Dag, Allehelgensdag og Alle Sjelers Dag – En klar fellesnevner

De døde feires også i andre verdensdeler enn bare vår vestlige del. I Mexico 1. og 2. november hvert år feires «De Dødes Dag» med folkefest, tog i gatene, storslåtte farger, god mat og blomster. I stedet for å sørge så feires de døde med bilder, mat, farger, musikk og dans. En flott tradisjon som hvor man både feirer livet og døden i ett.

I kristendommen så faller Allehelgensdag (til minne om alle helgener og salige i himmelen) på 1. november og Alle sjelers dag (til minne om om alle sjeler som døde i troen og fremdeles er i skjærsilden) på den 2. november. Det er med andre ord en sammenheng og klar fellesnevner i denne spennende tiden på året på tvers av kulturer og religioner. Alle høytidene handler om å hylle, hedre og be for de som er døde.

«Sugar skulls» er et typisk dekorelement for å hedre de døde på De Dødes Dag i Mexico.

En tid for transformasjon

I tillegg til å hedre de døde er Samhain en tid hvor man feirerog sender en takk til den store transformasjonen som skjer i naturen. På den nordlige halvkulen (og i hvert fall i Norge) kommer ofte det første snøfallet i disse dager, man gjør seg klar for vinteren. Man stiller klokken og det blir fortere mørkt på kvelden, trærne mister det siste løvet og alt roes ned til den kalde tiden som kommer. Samhain blir også kalt den «tredje innhøstingen» hvor man hedrer alle de forskjellige innhøstingene som har skjedd i løpet av høsten.

I tillegg til at naturen ute gjør seg klar til vinteren skjer det også en indre transformasjon i disse tider. Man roer ned til «vintermodus» og Skorpionens energi under Samhain hjelper oss å jobbe med våre skyggesider, frykter og lyster. Spirituelt sett fører dette ofte til en sterk regenerasjon og forvandling hos oss. Mange opplever sterk healing ved å møte sine frykter.

Ting du kan gjøre for å feire Samhain:

Samhain/ Halloween-trauet mitt hjemme lyser opp på spisebordet. Jeg ELSKER å pynte til denne høytiden!

Det er masse spennende ritualer, dekorering, kreative sysler og aktiviteter som kan gjøres under denne magiske tiden. Her ønsker jeg å dele mine favoritter:

 • Lage vakre, skumle og dekorative gresskarlykter. det finnes masse forslag på nett hvis du trenger inspirasjon. Dette er utrolig koselige lykter som lyser opp i høstmørket.
 • Lag et lite «minnealter» til dine kjente og kjære på den andre siden. Sett gjerne opp bilder og noen skåler med yndlings snacks eller godterier. Tenn lys og send dem en takk.
 • Besøk gravsteder og tenn lys og mimre litt der.
 • Gå knask eller knep med barn eller ta i mot de da de kommer (sørg for å ha godterier klare). Hvis mot formodning ikke ønsker besøk av disse søte små «monstrene», så er det bare å slå av lyset ved inngangsdøren.
 • Dekorer huset i elementer som oransje, svart og brunt. Det finnes masse kul interiørpynt til høytiden i butikkene nå.
 • Dekk gjerne på til de avdøde på Samhain aften, fremsi en liten skål under middagen.
 • Lag et familiealbum. Enten for flere år, eller ha det som tradisjon å starte med årets årsalbum på denne dagen. Alt med familie og minner er fruktbart og flott å jobbe med under Samhain.
 • Øv deg på spådomskunst med f. eks tarot- og orakelkort. Energien som er på denne høytiden er helt magisk å jobbe med for å få bedre klarsyn.
 • Lag forgyllede gresskar for å tiltrekke deg og din familie mer overflod.
Ønsker deg og dine en riktig god Halloween!

Ønsker deg og dine en magisk Samhain og Halloween! Klem fra Ragna 🙂

Se gjerne YouTube-videoen min om Samhain:

Her forklarer jeg hva Samhain er og kommer med tips på YouTube

Ragna Søberg

Ragna Søberg i Spira Healing er spirituell lærer, veileder, skribent, klarsynt og godkjent healer. Hovedfokus er på spirituell utvikling og hvordan mennesker kan finne flyt og glede i livet gjennom en god daglig spirituell praksis. Hun drifter en egen medlemsside «Din spirituelle reise», hvor medlemmene får støtte til sin spirituelle utvikling. Hun elsker å skrive artikler som inspirerer, undervise og inspirere om spirituell utvikling og praksis. I tillegg er hun fast skribent for mittmedium.no og jobber med sin første bok om spirituell utvikling. Ragna elsker å jobbe med mennesker og hjelpe dem å finne trygghet og støtte i sin spirituelle utvikling.